duminică, 27 noiembrie 2011


Parcul Ştefan CEL Mare


Parcul municipal, ex. Puşkin, este un loc tradiţional  de plimbări, odihnă şi întâlniri a chişinăuienilor. Această oază verde în centrul capitalei există din 1818, şi are suprafaţa de 7 ha. În centrul parcului , pe o coloană de granit este instalat bustul din bronz al lui Puşkin, opera a sculptorului A.M.Opecusin. De asemenea, în centru se află un havuz. De aici se începe Alea Clasicilor, decorată cu busturile de bronz a marilorscriitori şi oameni de artă a Moldovei. La intrare în parc din partea scuarului Pieţii Marii Adunări Naţionale a fost inaugurat  monumentul voievodului Ştefan cel Mare.




 Toamna în parc 


În anul 1885 pe banii stânşi de chişinăueni în baza hârtiei semnate 1000 ruble în aur, a fost înălţat monumentul lui Al. Puşkin, lucrat de sculptorul Al. Opekuşin. Chişinăul a devenit al doilea oraş după Moscova din imperiul Rus, unde a fost instalat monumentul marelui poet.










Intrarea în parc


În anul 1923 luiAl. Plămădeală i s-a propus să elaboreze proiectul lui Ştefan cel Mare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Memorialul Inaugurat la 9 mai 1975 de ziua aniversării a treizecea a Victoriei asupra Fascismului. Dedicat luptătorilor căzuţi în luptele ...