marți, 29 noiembrie 2011

Memorialul
Inaugurat la 9 mai 1975 de ziua aniversării a treizecea a Victoriei asupra Fascismului. Dedicat luptătorilor căzuţi în luptele pentru eliberarea Moldovei şi capitalei ei- Chşinău în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Se află la Cimitirul Militar şi prezintă un ansamblu în arhitectură şi sculptură, formează un tot unitar.
În partea centarală a Memorialului este instalată o piramidă din cinci arme stlizate. Această piramidă uneşte tot ansamblu şi tot odată îl separă în sectorul pentru îmormîntări militare şi piaţa pentru mitiguri. La baza piramidei - o stea enormă cu cinci colţuri, în centrul căreea arde focul Veşnic. Forma arhitecturală , din beton armat acoperit cu granit roşu, realizată în cheie simbolică, e simplă şi lapidară. De-a lungul căii de vizitare sînt plasate şase stele de granit , ceevocă episoade din cel de-al doilea război mondial: Anul 1941. Spre front, Chemarea, Nici un pas înapoi, Asaltul, Victoria şi 155 plăci de numele ostaşilor căzuţi. Autorii memorialului-, sculptori A. Maiko, I. Poneatovki, arhitect A. Minaev.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Memorialul Inaugurat la 9 mai 1975 de ziua aniversării a treizecea a Victoriei asupra Fascismului. Dedicat luptătorilor căzuţi în luptele ...